Kira Sözleşmesi Örneği ve Gerekli Tüm Bilgiler - Hesapkurdu.com (2024)

Kira Sözleşmelerine Temel Oluşturan Mevzuat

Kira sözleşmeleri, 2011 yılında yapılan değişikle birlikte 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunukapsamına alındı. Borçlar kanunu kapsamına alınması ile birlikte kiracı - ev sahibi ilişkisinden daha çok bir borç alacak ilişkisine dönüşmüş oldu.

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesi, “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir (Türk Borçlar Kanunu Madde 299).”

Tanımı basit olmakla birlikte ev sahibi ve kiracı arasında birçok anlaşmazlık çıkabilir, hatta bazı anlaşmazlıklar mahkemelerde sonuçlanabilir. Bundan dolayı, yeni çıkartılan kanunda tartışmalı konulara daha net yaklaşımlar sergilendiği görülür.

Kira artışı hesaplama aracı Kira vergisi hesaplama aracı

Yargıtay Kararına Göre Kira Artış Oranı

“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."

Kanundan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmeleri yenilemelerinden daha önce kira atış oranı belirlemiş olsanız bile üretici fiyat endeksi (2014 itibari ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi "Yİ-ÜFE" olarak değişti) artış oranını geçemeyecek. Fakat Yİ-ÜFE’nin “On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı ve “Yıllık Değişim Oranı olmak üzere iki oranı mevcut. Yargıtayın vermiş olduğu karara göre ise yıllık kira artışlarında "Yİ-ÜFE On İki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı" baz alınacaktır.

Kira artışı Yargıtay kararınaulaşmak için tıklayın.

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Tüm bankaların konut kredisi faiz oranları görmek için iseev kredisisayfamızı ziyaret edin.

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu araştırın.
  2. Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını kontrol edin. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemli!
  3. Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.
  4. Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların yazılmış olmasına dikkat edin.
  5. Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli.
  6. Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” olarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
  7. Depozito veriyorsanız niçin verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağı yazın. Bu konu oldukça önemli zira genelde sorunlar buradan çıkıyor.
  8. Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.

Kira Sözleşmesi Koşulları

Kira sözleşmeleri genellikle “Genel Koşullar” ve “Özel Koşullar” olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşmaktadır. İlgili mevzuata aykırı olmadığı sürece, bu koşullar geçerli olduğundan anlaşma yapılmadan önce koşulları iyi değerlendirmeniz gereklidir.

Tahliye taahhütnamesi hakkında detaylı bilgi almak için tahliye taahhütnamesi yazımızı inceleyin.

Kira Sözleşmesi Genel Koşulları

Borçlar kanunda geçen maddelere dayanarak hazırlanır ve neredeyse bütün kira sözleşmelerinde standart ve benzer maddelerden oluşur. Genellikle yukarıda bahsedilen borçlar kanununun ilgili maddelerinin bir özeti şeklinde yer alır. Kiracı ve ev sahibi arasındaki hukukun genel özeti olarak da düşünülebilir.

Kira sözleşmelerinde özel koşullar tamamen ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmayı ifade eder. Yani, başka bir deyişle kiracı ve ev sahibi üzerinde anlaştıkları standart dışı tüm konular burada yazar.

Özel koşullara en fazla kullanılan maddeleri örnek olarak sıralarsak:

  • Kiralanan alt kiraya verilemez, ortak alınamaz; devir ve temlik edilemez.
  • Kiralanan, kullanım amacı dışında herhangi bir amaçla kullanılamaz.
  • Kiralananda, kiracı, eşi ve çocuklarının dışında kimse kalamaz.
  • Kiralananın kapıcı/kaloriferci, yakıt ve genel giderleri kiracı tarafından ödenir.
  • Kiracı, kiralananı özenle kullanacak; kiralayan da gerekli onarımları, kiracının uyarısından itibaren on gün içinde teknik olanaksızlar hariç yaptıracaktır.
  • Kiracı, üç gün içinde aile beyannamesini mahalle muhtarlığına verecektir.

(Not: Kira sözleşmesinde özel şart olarak belirtilmiş olsa bile Borçlar Kanunu 344. Maddesinde, kira ödemesinin zamanında yapılmaması durumunda faiz vb. ek yaptırımların yapılamayacağı açıkça belirtilmiştir. Yani, kira ödemesi zamanında yapılmadığı için faiz uygulanamaz.)

Kira sözleşmesi hazırlarken yararlanılabilecek örnek kira sözleşmesini inceleyin.

Ev Sahibinin Değişmesi Durumunda İlgili Kanun Maddesi

Borçlar Kanunu 351 Madde "Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi için alınan evde kiracı oturması yazımızı inceleyin.

Kira Sözleşmesi Feshi

Kira sözleşmelerinin feshi; bildirim yolu ve dava yolu olmak üzere iki şekilde yapılır.

Kira sözleşmeleri hazırlanırken belirtilen maddeler hem kiracıyı hem de kiralayanı koruyacak şekildedir. Fesih şartları sözleşmeye göre belirlenir.

Bildirim Yolu ile Kira Sözleşmesi Feshi

Türkiye Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre kiracı, kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala bildirim yolu ile sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Kiracı kiralanandan çıkacağını belirtmediyse kira sözleşmesi 1 yıl süre ile yenilenir. Kiracı eğer evli ise, eşinin açık rızası olmadan kira sözleşmesini feshedemez.

Gayrimenkul sahibi, sözleşme süresinin bitmesi nedeniyle kiracıyı evden/işyerinden çıkartamaz. Taşınmaz mal sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekir. 10 yılı doldurmuş sözleşmelerde, mal sahibi 3 ay önceden bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.

Kiranıza ne kadar zam yapılacağını merak ediyorsanız kira artış oranı hesaplama aracımızı ziyaret edin.

Dava Yolu ile Kira Sözleşmesi Feshi

Dava yolu ile kira sözleşmesinin feshi, kiracı ve kiralayan arasında anlaşmazlık durumunda başvurulan yollardan biridir.

Taşınmaz mal sahibi;

  • Kendisi, eşi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ev/iş yeri gereksinimi nedeniyle,
  • Ev/iş yerinin yeniden inşası ya da imar nedeniyle onarımı gibi kiralanan yerin kullanılmama durumlarına bağlı nedenlerle,
  • Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle,
  • Kiralananı sonradan satın alan kişi; kendisi, eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler için evi kullanacaksa ve bu durumda kiracı evden çıkmak istemezse,

Dava yoluna başvurarak kira sözleşmesini feshedebilir.

Türkiye Borçlar Kanunu’nun (TBK) 355. maddesine göre; kişinin kendisi, eşi ve yakınlarının ev/iş yeri gereksinimi nedeniyle kiracı dava yoluyla kiralanandan çıkartıldıysa, üç yıl eski kiracı hariç başkasına kiralanamaz.

Kiracı Nedeniyle Kira Sözleşmesinin Feshi

Kiracı, ev sahibine belirli bir tarihte evden çıkacağını belirttiği halde ev boşaltmadıysa, mal sahibi evin boşaltılması için icra yoluna başvurma hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra

  • Kiracıya, kira bedeli ödenmediği için iki yazılı ihtarda bulunulduysa,
  • Kiracı ya da eşinin aynı ilçe ya da belde sınırları içerisinde yaşama elverişli bir konutu varsa,

kiralayan sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.

Kiracı ve ev sahibi olarak haklarınızı öğrenmek için Borçlar Kanunu’na göre kiracı ve ev sahibi hakları yazımızı inceleyin.

Kira sözleşmesi Tek Taraflı Feshedilir mi?

Kira sözleşmelerinde;

  • Kiracı tarafından bir yıllık sözleşmenin bitimine 15 gün kala,
  • Kiralayan tarafından, kiralama süresi 10 yılı aştıktan sonra; kendisi, eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu kişinin ev/iş yeri gereksinimi nedeniyle,
  • Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda,
  • Kiracının tayin ve diğer geçerli sebepleri ile,

tek taraflı olarak feshetme hakkı bulunur.

Alacağınız evde kiracı oturması durumunda ne yapacağınızı öğrenmek için yazımızı okuyun.

Kira Sözleşmesi Örneği ve Gerekli Tüm Bilgiler - Hesapkurdu.com (2024)

FAQs

Kira sözleşmesinde hangi bilgiler gerekli? ›

Kira sözleşmesinde olması gereken bilgiler nelerdir?
  • Mal sahibi ve kiracı için gerekli kimlik ve iletişim bilgileri.
  • Banka hesap numaraları
  • Kiralanan mülkün ayrıntıları ve adresi.
  • Kira süresi, kira bedeli ve ödeme koşulları
Aug 7, 2023

Kira kontratı örneği nereden alınır? ›

KİRA SÖZLEŞMESİ NEREDEN TEMİN EDİLİR? Kiraya veren ve kiralayan taraflar aralarında kiralama konusunda anlaşmaya vardıktan sonra kira sözleşmesini kırtasiyelerden rahatlıkla temin edebilirler.

Kira kontratı nasıl yapılır 2024? ›

Kira sözleşmeleri karşılıklı irade beyanı ile kurulur. Bu sözleşmeler şekil şartına tabi olmadığından yazılı olarak hazırlanabilecekleri gibi sözlü olarak da yapılabilirler. Kiraya verenle kiracı arasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda yazılı sözleşmeler ispat açısından önem taşır.

Kira sözleşmemi nereden bulabilirim? ›

Kiralama alanı ile ilişkili olan kira sözleşmeleri Sorgulama sayfasından sorgulanabilir, Kira sözleşmesine 45 gün kalan sözleşmeler, devam eden sözleşmeler vb istatistik raporlar alınabilir.

Kira sözleşmesi için tapu gerekir mi? ›

Kira sözleşmesinin, tapu kaydının şerhler sütununa işlenmesi için bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir: Kira kontratı Tapu senedi. Tapu senedi yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numaralarını belirten belge ya da malikin sözlü beyanı

Kira kontratı nasıl geçersiz olur? ›

Kira kontratı, kontratın kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırı olması, taraflardan birinin ehliyetsiz olması, sözleşmenin zorla veya tehditle imzalatılması, kira kontratının yazılı şekil şartına uymaması, kiralanan mülkün kullanımının yasalara aykırı olması gibi durumlarda geçersiz sayılır.

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi yapılır mı? ›

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023-2025 yıllarını kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nda belirttiği gibi kiracı ile ev sahibi arasındaki kira sözleşmeleri artık e-devlet üzerinden yapılacak.

1 yıllık kira sözleşmesi kaç yıl geçerli? ›

Belirli süreli kira sözleşmesi uyarınca 10 yılın hesaplaması yapılırken sözleşmede belirtilmiş olan sürenin hesaba katılmaması gerekir. Kira sözleşmesinin ne kadar süre için geçerli olduğuna bakılması icap eder. Bu süre dolduktan ve üzerinden 10 yıl geçtikten sonra uzama yılı tamamlanmış demektir.

Noter onaylı kira kontratı nasıl yapılır? ›

Bir kira sözleşmesinin noter tasdiki için hem ev sahibi hem de kiracının noter huzuruna çıkması, kimlik belgesi getirmesi ve kira sözleşmesini yanında getirmesi gerekir. Noter sözleşmeyi inceleyecek ve her şey yolundaysa her iki taraftan da sözleşmeyi imzalamasını isteyecektir.

Notersiz kira sözleşme geçerli midir? ›

NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ? Tarafların kira sözleşmesini sözlü olarak, yazılı olarak ya da noter onaylı olarak yapması, kira sözleşmesinin geçerliliği üzerinde bir etki yaratmamaktadır.

Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2024? ›

Ev sahipleri, Temmuz ayında kira sözleşmesi yenilenecek olan kiracıları için en yüksek yüzde 65.07 oranında zam yapabilecek. 2022 Haziran'da uygulamaya giren "yüzde 25 zam sınırı" uygulaması 1 Temmuz 2024 itibariyle sonlanmıştı.

Kiracı hakları nelerdir 2024? ›

Kiracı hakları başlıca şunlardır:
  • Evi kullanıma elverişli teslimi hakkı
  • Tahliye sebebi olmaması durumunda evde oturma hakkı
  • Kanuna uygun miktardan fazla kira artış oranını ödememe hakkı
  • Kiralananda sonradan ortaya çıkan sorunların giderilmesini isteme hakkı
  • Gerekli durumda sözleşmesi fesih hakkı

Kira kontratı olmazsa ne olur? ›

Kira sözleşmesinin bittiği noktada tahliye kararı verilmektedir. Ancak sözleşmesi bulunmayan kiracı ile malik sahibi arasındaki ihtarname sürecinin durumu tahliye sürecinin ağır ya da hızlı bir şekilde ilerlemesine neden gösterilebilir.

Kira sözleşmem yok ne yapmalıyım? ›

Ev sahibi kiralananda oturan kimsenin sözleşmesi olmasa da kiracı olduğunu ispatlayacak bir belgeye sahipse buna dayanarak tahliye davası açabilir. Böyle bir belgeye sahip değil ve kiracı olduğunu ispatlayamıyorsa kiralananın kendisine ait olduğunu gösterir tapu belgesi edinmelidir.

Online kira sözleşmesi yapılır mı? ›

E-Kontrat, tarafların elektronik ortamda imzaladıkları anlaşmalara verilen bir isimdir. Kira sözleşmeleri de elektronik kontrat olarak düzenlenebilir.

Kira açıklamasına ne yazılmalı? ›

Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.

Kira sözleşmesinde ne yazıyor? ›

Mülk sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgiler kira sözleşmesinde yer almalıdır. Kiralanan mülkün bulunduğu adres, kat ve daire numarası, sözleşmede açık bir şekilde geçmelidir. Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır.

Kira sözleşmesinde noter onayı şart mı? ›

Kira sözleşmesi için noter onayı zorunlu değildir. Ancak, sözleşmenin noter onayı ile yapılması taraflar arasında daha güvenli bir hukuki belge oluşturur. Noter onayı, sözleşmenin geçerliliğini artırır ve tarafların haklarını korur.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6113

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.